Ustalığınızı belgeleyin, mesleğinizden olmayın!
AYSEM Mesleki Yeterlilik Belgelendirme ve Sınav Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Yarday Gül, 2016 yılından beri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı nezdinde yürüttükleri akredite çalışmalarının olumlu sonuçlandığını belirterek, Meslekî Yeterlilik Belgesi için Bakanlıkça yetkilendirilen tek özel kurum olduklarını söyledi.
Gimat Toptancılar Sitesi’nde iki katlı binalarında Meslekî Yeterlilik Belgesi almak isteyenler için teorik ve pratik sınav alanları oluşturduklarını kaydeden Yarday Gül, “Uzman eğitmen kadromuzla Kanun’da belirlenen kriterler doğrultusunda sınav ve belgelendirme yapıyoruz.” dedi.
Yarday Gül, “İnşaat” sektöründe ahşap kalıpçı, betonarme demircisi, alçı levha uygulayıcısı, alçı sıva uygulayıcısı, duvarcı, betoncu, inşaat boyacısı, sıvacı, seramik karo kaplaması, ısı yalıtımcısı, PVC montajcısı ve inşaat işçisi; “Metal / Kaynak” alanında ise metal kesimcisi, metal levha işleme tezgâh operatörü, alüminyum kaynakçısı ve çelik kaynakçısı olmak üzere toplam 16 farklı meslek dalında sınav ve belgelendirme yaptıklarını vurguladı.
“ÇORUM’DA VE BÖLGEDE TEK”
AYSEM Yönetim Kurulu Başkanı Gül, Hitit Üniversitesi’nin bile “İnşaat” sektöründe 4 dalda sınav yetkilendirmesi bulunduğuna dikkat çekerek, “Biz bu konuda Çorum’da tek olduğumuz gibi Gürcistan sınırına kadar bölgemizde de Meslekî Yeterlilik Belgesi konusunda hizmet veren başka bir kurum bulunmuyor. Tehlikeli ve çok tehlikeli meslek gruplarında artık Meslekî Yeterlilik Kurumu onaylı belgesi olmayanlar çalışamayacaklar. O nedenle ustalığınızı belgelendirin ve mesleğinizden olmayın. Yüzde 100 devlet hibeli Meslekî Yeterlilik Belgesi’nden yararlanmak için bizimle irtibata geçebilirsiniz.” diye konuştu.
YENİ YÖNETMELİKTE NELER VAR?
Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde çalıştırılacakların mesleki eğitimleri ile ilgili yönetmelikte değişiklikler yapıldığını hatırlatan Yarday Gül, 11 Mayıs 2017 tarih ve 30063 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği hakkında ise şu bilgileri aktardı:
“Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan 48 meslek grubunda, mesleki yeterlilik belgesi, ustalık belgesi ve teknik liselerle meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerinden alınmış diplomaların dışında kalan tüm belgeler, tebliğin yayım tarihinden 12 ay sonra geçersiz sayılacak. Yani geçici ustalık belgeleri, meslek kursları ve sertifikalar artık geçersiz sayılacak.
Yeni düzenlemeye göre MYK belgesiz personel çalıştıran işverenler ile belgesiz çalışan işçilere, kişi başı 518 TL. ceza uygulanacak.
Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu kapsamında bulunan mesleklerde, 3308 sayılı kanun kapsamında düzenlenmiş ustalık belgesi, mesleki ve teknik eğitim veren lise ve meslek yüksekokulu ilgili alan ve bölümlerindeki diplomalar haricinde belgesi olan kişileri çalıştıran işverenler, kanunda öngörülen idari para cezası yanında, olası bir iş kazası durumunda Ceza Kanunu’nda öngörülen cezai yaptırımlarla da karşılaşabilecektir.
11 Mayıs 2017 tarih ve 30063 sayılı Resmi Gazete'de güncellenen yönetmelik, Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu bulunan meslekleri kapsamamakta olup, belge zorunluluğu bulunmayan tehlikeli ve çok tehlikeli meslekler için şartlar tanımlamaktadır.”